In Drenthe is jaarrond veel te doen.
De meeste activiteiten zijn gerelateerd aan natuur, cultuur, archeologie en sport. In onze informatieschuur ligt veel informatie op de planken en hangt aankondigingen aan de wand. We proberen deze pagina regelmatig te verversen, maar daarnaast zijn er diverse andere pagina’s die activiteiten tonen zoals:
Op de plaats waar generaties Dwingelers en duizenden toeristen jarenlang hebben genoten van zwemmen in bosbad “De Paasbergen”, valt vanaf het voorjaar 2020 nog veel meer te beleven: naast zwemmen kan er nu ook geklauterd, geklommen en gekliederd worden in Beleefpark Dwingeloo. Al meer dan 60 jaar wordt er gezwommen aan de rand van het Dwingelderveld gelegen bosbad De Paasbergen. Gebeurde dat aanvankelijk in onverwarmd water in een natuurlijke zwemvijver, tegenwoordig wordt het bad op geheel duurzame wijze verwarmd door gebruik te maken van de modernste technieken.
Maar de ambities van het bestuur reiken verder. En dus stelde het zichzelf de vragen hoe er nog meer mensen naar deze prachtige locatie getrokken kunnen worden en hoe de mogelijkheden van het terrein nog beter benut kunnen worden. Het resultaat mag er zijn: op de ligweide zijn maar liefst 26 prachtige van natuurlijk materiaal vervaardigde speeltoestellen geplaatst, waar kinderen naar hartenlust hun eigen spel kunnen spelen.
Naast veel klim en klauterwerk is er ook een grote waterspeelplaats gerealiseerd. Keien, zand en water zijn eenvoudige ingrediënten die de fantasie van kinderen onuitputtelijk weten te prikkelen. Het water (ook het zwembadwater), en dat is toch wel uniek te noemen, wordt uit een eigen bron opgepompt en draagt dan ook met de trots de naam “Dwingel’eau”.
De unieke combinatie van een zwembad en een beleefpark op één terrein zorgt ervoor dat het bij vrijwel alle weertypes goed toeven is in Beleefpark Dwingeloo.
Zie verder voor openingstijden en andere informatie; Beleefpark Dwingeloo
Eind mei, begin juni bloeien de pioenrozen. Teler Maatschap Joling teelt op meerdere percelen in het buitengebied van Dwingeloo dit vrolijke gewas.
Drie fietsroutes brengen je langs de prachtige velden rondom dorp Dwingeloo met bloeiende pioenrozen.
Er is een route van ± 16 of 26 km voor de korte beentjes, een route van ± 40 km voor de normale benen en een route van ± 52 km voor de getrainde benen.
Alle route beginnen op de brink in Dwingeloo. (1,5 km vanaf Stee in Lhee.
https://www.maatschapjoling.nl/nieuws/121-routes-langs-de-bloeiende-pioenrozen>
Helemaal verliefd geworden op de pioenrozen??
Je kunt ze kopen! In de Pioenenkraam van Bonique Joling te vinden aan Achter de Bargen 1 in Dwingeloo.
Op 4 kilometer van Stee in Lhee is ieder jaar een 4 daags festival. Tarisbush Kuna is een cultuurfestival midden in de beschermde natuur van nationaal park Dwingelderveld. Je vindt er muziek, theater, kunst, workshops, activiteiten, film, lekker eten en drinken voor jong en oud. In 2020 wordt het festival voor de 12 e keer gehouden, dit keer van donderdag 16 tot en met zondag 19 juli
Het Kuna Festival: hoe een stuk natuur omgetoverd wordt tot een kleintje Woodstock van de eentwintigste eeuw. Alles kan, alles mag. „Mensen voelen zich hier weer jong."
Op een podium maken twee mensen akoestisch wat muziek. Een man trekt onmiddellijk zijn shirt uit en danst met ontbloot bovenlijf op blote voeten voor het podium. Tientallen anderen volgen met wulpse bewegingen zijn voorbeeld.
In een halve cirkel zitten en liggen mensen op stapels pallets met kussens Op een bordje staat rebels ‘roken, hier mag het’. Het verschil met Woodstock in de jaren zestig is dat er nog wel wat kledingstukken aanblijven. Maar de gelukzalige lifestyle van de kleurrijke bezoekers geeft het Taribush Kuna Festival bij Lheebroek een nostalgische hippiesfeer.
De buurtcampings zitten tijdens deze elfde editie vol gasten, die hun vakantie op dit evenement afstemmen. In vier dagen komen er zo’n 11.000 bezoekers, waarvan 1800 een passe-partout nemen.
Daarmee heeft het evenement het plafond bereikt, zo vermoedt Marthijn Wolting. Hij is van het bedrijf Taribush, gespecialiseerd in groepsuitjes. Daarom wordt in oktober besproken of het wel op dezelfde plek verder kan. Hij wil daar nu nog niet op vooruitlopen.
’Mensen voelen zich hier weer jong’
Als in 2009 Westerveld culturele gemeente is wil Taribush wel een cultureel feestje organiseren. Daarna werd het Kuna Festival ieder jaar groter. „Het is iets dat er niet was en verder ook niet is", zo analyseert Wolting het succes. „Het is zo relaxed. Mensen voelen zich hier weer jong."
Bezoekers van alle leeftijden zitten op stoelen en banken die door kringloopwinkels zijn aangevoerd, voordat de levensduur volgende week echt voorbij is. Al dat overjarige meubilair hoort er ook bij. Net zoals hangmatten, spontaan muziek maken of een spirituele workshop bezoeken.
Geen gezeur, alles kan, maar wat ontbreekt zijn de kampvuren. Te gevaarlijk vanwege de droogte. Voor een demonstratie van een smid wordt een uitzondering gemaakt. Overal hoor je muziek.
Vijftig vooral onbekende groepen zorgen voor veel diversiteit op vier podia, waar maximaal plek is voor 350 mensen. Om twaalf uur ’s nachts is dagelijks het feest afgelopen, hoe gezellig het dan ook nig is. Dat is de afspraak met terreineigenaar Staatsbosbeheer. Het festival is namelijk binnen de grenzen van het nationaal park Dwingelderveld.
Geen overlast
Boswachter Hans Kruk zit aan een tafel te breien onder het motto ‘schuif aan en brei een stukje mee’. „We waren aanvankelijk bang voor overlast, maar dit is een ander type festival. Mensen houden rekening met de natuur. Er ligt geen papiertje op de grond. Er zijn veel gezinnen met kinderen, het draait om natuurbeleving."
Foto: DvhN
En dus banjeren kinderen dolenthousiast door bakken met modder over het ‘blotevoetenpad’ van Staatsbosbeheer. Anderen zagen hout of hangen best lang aan een steel van een bijl. „Stoer, sportief en uitdagend", zegt Kruk.
Financieel is het evenement zonder sponsoring en subsidies kwetsbaar. Op een begroting van 200.000 bleef vorig jaar 1600 euro over. Wel gaf de provincie geld voor een route langs tien grote kunstwerken, die tot september blijven staan. Voor het eerst wordt gebruik gemaakt van een professionele weerman. Die schatte goed in dat het slechte weer zaterdagmiddag in dit deel van Drenthe geen bedreiging vormde voor het sfeervolle evenement. (artikel DvhN)
2020 is het precies 75 jaar geleden dat in Diever begonnen is met de inmiddels zo bekende openluchtspelen. Al sinds 1946 worden de stukken van Shakespeare daar gespeeld en trekt vrijwel elke voorstelling volle zalen.
Voor dit jubileumjaar is een spectaculair programma opgesteld.
Bij de komende jubileumvoorstelling worden er twee van Shakespeares bekende stukken in één voorstelling op de planken gebracht! Een tragedie, Macbeth, en een komedie, de Comedy of Errors, de kortste tragedie en komedie van Shakespeare die voor deze gelegenheid nog extra ingekort worden, waarbij het publiek zelf mag oordelen hoe grappig Macbeth is en hoe ontroerend de Comedy of Errors. De aanvang van deze voorstelling is iets vervroegd, 20.30 uur.
1946-revival
Helemaal nieuw is ook de bijzondere zomerproductie die er in het Globetheater gespeeld gaat worden. Alleen al de, inderdaad ellenlange, titel maakt nieuwsgierig:
"De Plattelandsvrouwen vereniging afdeling Diever brengt het wereldberoemde Schotse stuk anno 1946".
Een groep dames van een dorpsvereniging heeft kort na de oorlog besloten om Macbeth te spelen. Het hele stuk zal de sfeer en ambiance van 1946 ademen, het jaar waarin het allemaal begonnen is met het Shakespearetheater. De première valt een week later dan die in het Shakespearetheater. De voorstellingen in het Globetheater vinden plaats rond de voorstellingsdagen van het grote theater, op donderdagavond, zaterdag- en zondagmiddag of -avond. (zie in de linkerkolom de speeldata)
U kunt kaarten bestellen via: www.shakespearetheaterdiever.nl/kaartverkoop of via de info- en ticketlijn 0521-594999.
14, 15, 16, 21, 22, 23, 29 en 30 maart, aanvang 20:00 uur | Romeo en Julia Globetheater |
Voorstelling |
22, 28, 29 juni, 5, 6, 12, 13 juli aanvang 21:00 uur, 14 en 15 augustus, aanvang 20:30 uur |
Wintersprookje Openluchttheater |
Try-out |
28, 29 juni, 5, 6, 12, 13 juli aanvang inleiding19:15 uur, aanvang try-out 21:00 | Wintersprookje Globe + Openluchttheater |
Inleiding + try-out |
16 (première), 17, 21, 23, 24, 28, 30, 31 augustus en 4, 6, 7, 13, 14, 20 en 21 september, aanvang 20:30 uur | Wintersprookje Openluchttheater |
Voorstelling |
17, 21, 23, 24, 28, 30, 31 augustus en 4, 6, 7, 13, 14, 20 en 21 september, aanvang inleiding 18:45, aanvang voorstelling 20:30 uur | Wintersprookje Globe + Openluchttheater |
avondinleiding + voorstelling |
17, 23, 31 augustus en 6, 7, 13, 14, 20 en 21 september, aanvang inleiding 16:00, aanvang voorstelling 20:30 uur | Wintersprookje Globe + Openluchttheater |
middaginleiding + voorstelling |
24 augustus, aanvang 14:30 uur | Wintersprookje Openluchttheater |
Matinee |
22, 29 juni, 6, 13 juli, 17, 31 augustus, 7, 14 en 21 september, aanvang 14:00 uur | Achter de schermen Shakespearetheater |
Rondleiding |
7, 8, 9, 15 en 16 november, aanvang 20:00 uur |
Midzomernachtdroom Globetheater |
Voorstelling |
9 november, aanvang 15:30 uur | Midzomernachtdroom Globetheater |
Matinee |
12, 13, 21 december, aanvang 20:00uur | Zalige Vrouwtjes Globetheater |
Voorstelling |
26 december, aanvang 15:30 uur | Zalige Vrouwtjes Globetheater |
Matinee |