Veel mensen weten dat in Dwingeloo de grote radiotelescoop staat. Deze telescoop, met landelijke erfgoed status, staat al vanaf de jaren 50 aan de rand van de Dwingeler heide en wordt tegenwoordig nog steeds door de vrijwilligers van stichting Camras gebruikt om in het heelal ontdekkingen te doen. www.camras.nl
Achter de radiotelescoop liggen de gebouwen van ASTRON. Deze wereldberoemde astronomisch onderzoeksinstituur verwerkt data en gebruikt de nieuwste technieken met wereldwijd geplaatste telescopen. www.astron.nl
Aan de brink van Dwingeloo is de "science-hub" gevestigd. Hier kan op speelse en educatieve manier enthousiasme worden gewekt voor de sterrenkunde. Reis hier door de Melkweg! www.opensciencedrenthe.nl
Nog steeds is het tegenwoordig s’avonds en s’nachts echt donker in de ruimte boven Dwingeloo. Sterker nog, vanwege minimale lichtverontreiniging is het volgens de kenners de donkerste omgeving van Nederland!
Enige jaren geleden hebben een aantal ondernemers de koppen bij elkaar gestoken om Dwingeloo meer te profileren als sterrendorp.
Hier is het initiatief "Dwingeloo, beleef de ruimte!" uit voorgekomen. In gezamelijkheid worden er initiatieven opgezet om de bekendheid van Dwingeloo als sterrendorp te vergroten.
Als Camperparc Stee in Lhee omarmen we deze gedachte helemaal. Bij de aanleg hebben we rekening gehouden om de lichtverontreiniging tot een minimum te beperken. Zo bestaat de sfeervolle terreinverlichting volledig uit LED-verlichting met zeer weinig straling naar de omgeving. U kunt maximaal genieten van de sterrenhemel boven uw camperplaats! Vanaf de camperplaats kunt u de mooie bewegwijzerde wandelroute LEDA maken. U wandelt door het oude dorp Lhee en het bosgebied het Lheederzand en komt hierbij dicht langs Astron. Ook in het schemerdonker, met zaklamp, is dit een mooie ervaring!
Bij ons is het boekwerkje "Wandel de ster van Dwingeloo" verkrijgbaar. Een 5 tal prachtige wandelroutes van ieder ruim 20 km in een stervorm rondom Dwingeloo.